­
PMC PORTO

TAPAHTUMAT

  • porto20

Viinivinkit ja tastingit

Viinivinkit eri ruoille

Yhdistelemiselle on olemassa useita koulukuntia, klassiset yhdistelmät ovat olleet meillä vahvoilla. Meitä on opetettu valitsemaan määrättyjen ruokien kumppaniksi määrättyjen alueiden viinejä. Useimmiten suosikkiviinisi sopii myös suosikkiruokasi kanssa. Oma suusi on makusi paras asiantuntija, johon täytyy uskaltaa luottaa.
 Jos kuitenkin haluat yksinkertaisia sääntöjä ruuan ja viinin yhdistämiseen, niin seuraavia helppoja ja selkeitä suuntaviivoja voi kokeilla.

Helpointa on yhdistellä paikallinen ruoka, paikallinen viini -periaatteella. Vuosisatojen kuluessa turhat elementit on viilattu pois näistä yhdistelmistä. Tämä periaate on yleensä myös kaikkein turvallisin. Teet monesti miellyttävän makumatkan syödessäsi jonkin maan tyypillistä ruokaa yhdistämällä siihen saman alueen tyypillisen viinin. Tyypillinen esimerkki ovat vaikkapa tapakset, joiden kanssa maistuu hienosti portugalilainen Cruzeiro Minhoto.

Voimakas ruoka yhdistyy voimakkaaseen viiniin

Toinen tapa on yhdistellä ruokia ja viinejä ottamalla huomioon niiden ominaisuudet: maut, rakenteet, aromit. Voimakkaalle ruoalle valitaan voimakkaita viinejä ja keveille keveitä. Tämä ei tarkoita ainoastaan voimakasaromisia viinejä vaan myös rakenteellista runsautta. Esimerkiksi ruoan rasvaisuus tekee ruoasta voimakkaamman samoin kuin alkoholipitoisuus tekee viinistä voimakkaamman. Esimerkiksi kastikkeissa on usein kermaa ja viini voi olla tällöin vähän tuhdimpi. Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa savustetun tai grillatun lohen yhdistäminen Campo da Porta -punaviiniin, jonka rakenteesta löytyy yhtäläisyyksiä lohiruoan rakenteen kanssa. Lisäksi sen hedelmäisyys ja raikkaus tukevat makuyhdistelmää mainiosti. Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on muutoikin mainio valinta vaikkapa kun grillataan, sillä lohen ohella se sopii mainiosti grillatun possun kumppaniksi.